Hoe moet ik handelen?

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren.

 

Blijf uit de rook, damp of vloeistof.

Waar rook is, is vuur. Dat wist u al langer. Maar wist u ook dat rook schadelijk kan zijn voor uw gezondheid? Als het brandt bij u in de buurt, sluit dan uw ramen en deuren. Help anderen uit uw omgeving om uit de rook te blijven.

Rook

 

Alle rook is schadelijk

Rook van een woningbrand kan even gevaarlijk zijn als rook van een chemische brand. Alle rook kan schadelijk zijn. Schone rook bestaat immers niet! Zelfs bij het verbranden van kaarsen, tabak, schoon hout, papier of tuinafval komen er giftige stoffen vrij. Maak daarom zo weinig mogelijk rook. Ook niet in een vuurkorf, barbecue of houtkachel.

 

Er is brand in de buurt. Wat moet ik doen?

De wind kan de rookpluim ver verspreiden. Blijf uit de rook en zorg dat u geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit uit voorzorg ramen en deuren en schakel indien mogelijk uw ventilatiesysteem uit, ook in uw auto. Help mensen in uw omgeving om ook uit de rook te blijven. Volg de media en eventueel de sociale media van de hulpdiensten voor meer informatie. Evacueer nooit op eigen initiatief, maar wacht altijd op het bevel van de hulpdiensten.

 

Ik ben niet thuis en mijn ramen staan open. Hoe erg is dat?

Er is brand uitgebroken in de buurt van uw woning, uw ramen staan nog open en u bent zelf niet thuis. Keer dan pas terug naar uw woning zodra de hulpdiensten hiervoor toestemming geven, ook al staan er ramen open. U hoeft zich niet door de rook te verplaatsen om ramen te gaan sluiten. Blijf zo veel mogelijk uit de rook, gezonde rook bestaat immers niet.

Als u terug bent gekeerd naar uw woning en de rookpluim is weggetrokken, is het van groot belang om de woning goed te verluchten. U kunt dit doen door ramen en deuren helemaal open te zetten. Indien u toch nog een verdachte geur zou opmerken, moeten ramen en deuren weer gesloten worden en vragen wij u om contact op te nemen met de hulpdiensten.

 

Welke effecten mag ik verwachten bij een eenmalige blootstelling aan rook?

Als u rook inademt, kan u last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen. U kan tranende ogen krijgen en beginnen te hoesten. Bij gevoelige luchtwegen kan u zelfs last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. De effecten hangen af van de hoeveelheid rook en de duur van de blootstelling. Hoe meer en hoe langer u rook inademt, hoe sterker de klachten kunnen worden. In het ergste geval kan een rookvergiftiging optreden door koolmonoxide (CO) of waterstofcyanide (HCN). Lukt het u niet direct om uit de rook te gaan? Lever dan zo min mogelijk lichamelijke inspanningen. U ademt dan minder lucht in en dus ook minder rook. Heeft u na het inademen van rook gezondheidsklachten, contacteer dan uw huisarts.

 

Ik heb in de rook gestaan. Wat moet ik met mijn kleding doen?

Trek verontreinigde kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden. Spoel uw schoeisel schoon met water vóórdat u binnen gaat. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kunt u de schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel of afnemen met een natte doek.