Hoe handel je bij een noodsituatie?

In Nederland zijn we over het algemeen goed voorbereid op noodsituaties en calamiteiten. Maar er kan altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Wat kun je in die gevallen doen?

Blijf uit de rook, damp of vloeistof Waar rook is, is vuur. Niks nieuws natuurlijk, wist u ook dat rook schadelijk is voor uw gezondheid? Als er brand is bij u in de buurt, sluit dan ramen en deuren. Help anderen uit uw omgeving om uit de rook te blijven.

Alle rook is giftig
De rook van een woningbrand kan even gevaarlijk zijn als rook van een chemische brand. Alle rook is giftig en schone rook bestaat niet. Zelfs bij het verbranden van kaarsen, tabak, schoon hout, papier of tuinafval komen er giftige stoffen vrij. Zorg daarom voor zo weinig mogelijk rook, ook in een vuurkorf, barbecue of houtkachel.

                            Rook

Wat doe je als er brand in de buurt is?
De wind kan rook ver verspreiden. Zorg dat je uit de rook blijft en adem geen rook in. Ga naar binnen, sluit uit voorzorg ramen en deuren en schakel indien mogelijk ventilatiesystemen uit, ook in de auto. Help mensen in je omgeving om ook uit de rook te blijven. Stem af op calamiteitenzender Omroep Brabant en volg eventueel de sociale media van hulpdiensten. Evacueer nooit op eigen initiatief, maar wacht altijd op het bevel van de hulpdiensten.

Niet thuis en de ramen staan open
Als er brand in de buurt is (geweest) en de ramen van je huis staan nog open terwijl je er niet bent, ga dan pas terug als de hulpdiensten hiervoor toestemming geven. Je hoeft je niet door de rook te verplaatsen om ramen te sluiten. Blijf uit de rook, want inademen is giftig. Als je weer thuis bent, laat het huis dan goed doorluchten. Zet hiervoor ramen en deuren tegen elkaar open. Merk je opnieuw een verdachte geur, sluit dan ramen en deuren en neem contact op met de hulpdiensten.

Wat gebeurt er als ik rook inadem?
Rook inademen kan prikkende ogen, neus en luchtwegen veroorzaken. Je ogen kunnen tranen en je kunt gaan hoesten. Bij gevoelige luchtwegen kun je last van benauwdheid of piepende ademhaling krijgen. De effecten hangen af van de hoeveelheid rook en de duur van de blootstelling. Hoe meer en hoe langer u rook inademt, hoe erger de klachten. In het ergste geval kan een rookvergiftiging optreden door koolmonoxide (CO) of waterstofcyanide (HCN). Kun je niet direct uit de rook gaan, lever dan zo min mogelijk lichamelijke inspanningen. Heb je na het inademen van rook gezondheidsklachten, contacteer dan je huisarts.

Ik heb in de rook gestaan, wat doe ik met mijn kleding?
Trek verontreinigde kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden. Spoel schoenen af met water vóórdat je naar binnen gaat. Afborstelen met een zachte borstel of afnemen met een natte doek kan ook.